Een opgeruimd huis zorgt voor rust in je hoofd.

Verlang jij ook naar een opgeruimd huis? Hoe houd je je huis schoon en opgeruimd? Orde in huis geeft rust in je hoofd.

De telefoon gaat over en vriendinnen zeggen enthousiast dat ze over 30 min. op de stoep staan. Je kijkt om je heen en ziet de puinhoop van je huis. No worries. Je hebt 20 minuten om je huis op te ruimen en schoon te maken. Klinkt dit herkenbaar?  Wil je meer rust en minder stress? Met deze simpele maar tips heb je altijd een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis zorgt voor minder stress

Heb je de laatste tijd vaker een rommelig huis? Dan heb je misschien meer stress dan je je realiseert. En als de bron van het probleem niet wordt opgelost dan komen we in een vicieuze cirkel terecht met een gevoel dat het allemaal toch geen zin heeft. En zo blijf je achter de feiten aanlopen. Vaak als het goed gaat heb je ook meer motivatie om het huis op te ruimen en schoon te houden. Maar je valt altijd weer terug als je niks aan de oorzaak doet. Een opgeruimd huis zorg voor meer rust en productiviteit. Het is bewezen dat een opgeruimd huis zorgt voor minder stress. 

schoon huis rust

Een schoon en opgeruimd huis leidt tot innerlijke rust

Een schoon huis is belangrijk voor de geestelijke gezondheid. Uit onderzoek over stress is gebleken dat een opgeruimd en schoon huis essentieel is voor onze mentale gezondheid. Gaat het met jou niet goed dan is dit ook vaak te zien aan het huishouden. Een opgeruimd huis, een opgeruimd leven.

Minder spullen, meer rust in huis!

Merk je dat het moeilijk is je huis opgeruimd te houden? Misschien moet je wat meer spullen weg doen. Door te kiezen voor minder spullen en accessoires zal je merken dat je woning er al gauw strakker en opgeruimder uitziet. Zo kan jij het ook makkelijk bijhouden. Wanneer je minder spullen in huis hebt is het makkelijker om het op te ruimen. Zo heb je meer overzicht. Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of zorgt dat het overzicht weg is: je leeft in chaos en daar word je moe van. Leven in rommel geeft veel stress.

Je huis opgeruimd en schoon houden

Het huishouden bijhouden. Wat kun je hier zelf aan doen? Maak er een gewoonte van om netjes te zijn. Maak van je huis een thuis. Ben jij niet tevreden over de inrichting en sfeer thuis dan heb je ook minder motivatie om het opgeruimd en netjes te houden. Maak er een plek van waar jij tot rust komt. Hang mooie foto’s open creëer je ideale plek. Maar gebruik van planten en leuke accessoires. En ook als het even wat minder goed gaat zorg je dat je het netjes houdt. Hoe ziet jouw ideale woning eruit? Creëer een thuis waarin je elke dag trots thuiskomt. Zo heb jij meer motivatie om het huis schoon en opgeruimd te houden. Thuiskomen in een opgeruimd huis is nou eenmaal fijner dan steeds over troep heen stappen. Een opgeruimd huis geeft je de ruimte om te lezen, te werken, te knutselen met je kinderen en zorg voor minder stress. Zou hou jij meer tijd voor leuke dingen. Kies een vaste dag voor een grote schoonmaak. Voor de wekelijkse grote schoonmaak is het fijn om een vaste dag te kiezen zodat je alles in één keer kunt schoonmaken. Dat betekent niet dat je het huis maar 1 keer in de week hoeft schoon te maken. Ga pas slapen als de keuken is opgeruimd en schoongemaakt. Spreek met jezelf af dat je pas gaat slapen als de keuken en woonkamer heb opgeruimd. Dagelijks schoonhouden is belangrijk en zorgt voor rust in je hoofd. En zo ben je ook sneller klaar met de wekelijkse schoonmaak. En zo hoef je met de wekelijkse schoonmaak maar één keer de stofzuiger te pakken, één keer alle schoonmaakmiddelen te voorschijn te toveren en maar een keer de dweil op te ruimen etc. Het zijn eigenlijk de kleine dingen die je moet leren. Zoals de afwas doen na het eten en niet de volgende dag. Of pas schoonmaken als het echt nodig is. Zo creëer jij een enorme rommel en is het ook een hele taak om alles op te ruimen en netjes te houden. En zo blijft het fout gaan. Maak een routine van deze gewoonte. Voordat je deze routine kan aanleren moet je toch echt even een grote schoonmaak doen. Anders val je weer terug in je oude gewoontes. Heb je een drukke baan en teveel stress? Het is misschien goed om hulp te vragen aan een schoonmaker. Steeds meer vrouwen ontdekken de voordelen van een huishoudelijke hulp. Een schoonmaakster is veel meer dan gewoon een luxe. Het huishouden neemt vaak veel tijd in beslag, niet iedereen heeft deze tijd. Maar hulp in de huishouding kan ook zorgen voor meer vrije tijd en energie om leukere dingen te doen met het gezin.

grote schoonmaak

De grote shoonmaak

Tijd voor een grote schoonmaak! Vandaag ga jij alles opruimen en schoonmaken. Ook ga je wat spullen weggooien om meer rust te creëren. Leeg je kasten en lades en kijk wat je allemaal bezit. Zorg dat je de spullen goed opbergt in overzichtelijke kasten en lades. Je begint pas met schoonmaken als alles opgeruimd is. Begin in de badkamer en keuken. Was het beddengoed en ruim de was op. Maak alles grondig schoon. Maak altijd kamer per kamer schoon: zo behoud je het overzicht en blijf je gemotiveerd. Neem niet teveel pauzes maar ga even door. Ben je klaar? Je merkt gelijk al dat je rust in je hoofd hebt en je zal merken dat je ook sneller alles op zal ruimen. Nu moet je het nog volhouden. En dat doe je door een routine te creëren. Na het ontbijt doe je de afwas. En ga je in de middag even de deur uit? Ruim dan eerst alles op en haal even een doekje over de tafel. Het zijn de kleine dingen. Wil je gaan slapen? Ruim eerst op. Zorg dat er geen vieze kopjes of afwas in de keuken blijft staan. Je zal merken dat dit ook invloed heeft op je humeur en productiviteit.

Waarom het zo belangrijk is om schoon te maken

Waarom is het eigenlijk belangrijk om schoon te maken? Een schoon huis zorgt voor een opgeruimd huis. En begin je de dag in een opgeruimd schoon huis zal je merken dat de andere dingen ook beter gaan. Als je de wereld en je leven wilt veranderen moet je je bed opmaken. Zo gaf William McRaven een speech op de Universiteit van Texas tijdens een diploma uitreiking. Als je ’s ochtends je bed hebt opgemaakt, en je deed dat goed, had je de eerste taak van de dag volbracht. Je bent trots en iedere taak die daarop volgt wordt makkelijker. En als je de kleine taken niet eens kunt vervullen, hoe hun je dan verwachten dat de rest wel lukt. Zijn speech ging viral en werd meer dan tien miljoen keer bekeken. Zonder een basis kan je nooit verwachten dat de grote dingen lukken. Genoeg voordelen om je huis opgeruimd en schoon te houden. Die structuur is zowel bij het opruimen als het opgeruimd houden heel belangrijk. Een opgeruimd huis begint vaak bij het maken van kleine stapjes. Een opgeruimd huis geeft je een gevoel van controle. Dit zorgt voor minder stress en meer rust in je hoofd. Een opgeruimd huis creëert rust in je hoofd. Dus begin met opruimen en schoonmaken en maak van deze nieuwe gewoonte een routine. Zo hou jij meer tijd over voor leuke dingen! 


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post