Waarom koud douchen zo gezond is

Koud douchen is gezond en verlaagt je stressniveau. Ook kan het helpen bij het voorkomen van ziektes. Een koude douche is een natuurlijk wondermiddel voor je lichaam.

koud douchen gezondheidsvoordelen

Gezondheidsvoordelen koud douchen 

Stress

Het verlicht stress. Een koude douche geeft je een euforisch gevoel omdat je lichaam natuurlijke adrenaline aanmaakt en verlicht daarom depressies en een somber gevoel. Door je lichaam bloot te stellen aan koud water, geef je het een stressprikkel. Het koude water zorgt voor een hoeveelheid stress, met als gevolg dat je cortisolgehalte stijgt. Maar deze stressprikkel is van korte duur en nadien komt het lichaam in een herstelproces terecht. Hierdoor maakt je lichaam de gelukshormonen endorfine en serotonine aan. Endorfine is een stof dat je een euforisch gevoel kan bezorgen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd omdat het invloed heeft op hoe gelukkig we ons voelen. Je kunt de hoeveelheid gelukshormonen die je hersenen aanmaken dus beïnvloeden door elke dag een koude douche te nemen. Het koude water traint je zenuwstelsel om veerkrachtiger om te gaan met stress.

Imuunsysteem

Koud douchen versterkt het immuunsysteem. Neem jij elke dag een koude douche? Dan heb jij minder snel last van griep dan mensen die elke dag warm douchen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het nemen van koude douches het aantal witte bloedcellen in je lichaam doet verhogen. Je lichaam maakt als gevolg van koud douchen dus meer witte bloedcellen aan, waardoor je minder vaak ziek zal zijn. 

Afvallen

Koud douchen kan op lange termijn zorgen voor gewichtsverlies. Dit komt doordat er meer bruin vet wordt aangemaakt. Door de kou moet je lichaam harder werken om warm te blijven, waardoor je extra energie zal verbranden en dus zult afvallen. Het regelmatig nemen van een koude douche, kan op den duur zorgen voor een gezonder gewicht. 

Meer energie

Het geeft energie. Het is wel even wennen natuurlijk, maar een koude douche kan je veel meer energie geven dan een kop koffie en een stevig ontbijt. Dagelijks koud douchen kan zelfs het chronisch vermoeidheidssyndroom tijdelijk tegengegaan worden.

Koud douchen verlicht depressieve klachten

Koud douchen geeft je een euforisch gevoel omdat je lichaam adrenaline aanmaakt en verlicht daarom depressies en een somber gevoel. Elke dag een koude douche nemen zal dus helpen tegen depressieve klachten. 

Hoe bouw je koud douchen op?

Wij zijn zo gewend aan het idee dat kou ‘pijn’ doet en onprettig is, dat afkeer ook de eerste reactie is die wij zullen hebben bij het ervaren van een koude douche. Begin daarom rustig aan en bouw het langzaam op. Je hoeft niet meteen onder een ijskoude douche te gaan staan. Begin met koud afdouchen. Lukt het je niet om de temperatuur in één keer op koud te zetten, werk dan in stappen totdat je aan de nieuwe temperatuur gewend bent. Koud douchen heeft veel gezondheidsvoordelen. De meeste mensen douchen alleen warm en moeten er niet aan denken om dagelijks een koude douche te nemen. Maar dat koude water heeft ontzettend veel voordelen. Dagelijks koud douchen geeft een energiekick. Het verbetert je lichaamsprestaties en is helpt tegen stress. Een koude douche verbetert je humeur en mentale gezondheid op de lange termijn. Ga jij het ook proberen?


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post