Wat kan je doen om stress te verminderen?

Een beetje stress is normaal gesproken geen probleem, echter wanneer je te veel stress hebt, kun je een burn-out krijgen. Ervaar je vermoeidheid en heb je het gevoel dat je helemaal bent uitgeput? Je krijgt hierdoor steeds meer last van concentratie problemen, piekeren, onrust, en uitstel gedrag. Heb je regelmatig last van stress? Herken de signalen bij jezelf en leer te ontspannen.

stress verminderen tips

Stress Verminderen Tips

Routine & Structuur

Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Zorg voor een routine. Structuur is belangrijk omdat het rust, regelmaat en ruimte creëert om te herstellen. Regelmatig leven geeft je stabiliteit, wat je stressgevoelens kunnen verminderen.

Een schoon huis

Je huis is waarschijnlijk de plek waar je het meeste van je tijd doorbrengt. Het is dus logisch dat de staat van je huis een grote invloed heeft op je stresslevel. Een schoon en opgeruimd huis heeft veel voordelen, zeker voor mensen die veel stress ervaren. Orde in huis geeft rust in je hoofd, het geeft een gevoel van controle en overzicht waardoor je beter kunt functioneren.  

Maak tijd voor leuke dingen!

Laat uren vrij in je agenda. Zorg voor een goede balans tussen spanning en ontspanning. Druk zijn is prima, maar overweldigd zijn is stressvol. Tijd voor jezelf maken is de nummer één oplossing om stress te voorkomen. Plan vrije tijd en leuke dingen in je agenda. Of kies 1 dag uit om lekker uit te rusten en wat leuks te doen. Geef jezelf rust na een zware werkdag, of geef jezelf echt een weekend vrij na een zware werkweek. Geef je lichaam de ruimte om de stresshormonen af te voeren en de boel weer te stabiliseren voordat je weer aan het werk gaat.

Sporten

Sporten maakt je stressniveau lager. Bewegen in de buitenlucht is goed voor je lichaam. Na een half uurtje begin je warm te worden. Door je sneller stromende bloed krijgen je hersenen toevoer van vers zuurstofrijk bloed. De zuurstof breekt het stresshormoon af. Door te sporten, maakt je lichaam onder andere endorfine en serotonine aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen  Je maakt je hoofd leeg, brengt je bloeddruk omlaag en bevordert je slaap. Sporten en bewegen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Sporten houdt je fit en vermindert stress.

Mediteren

Meditatie is een bewezen manier om te ontspannen en om jezelf meer te accepteren. Als je hoofd vol zit met gedachten zie je dit ook terug in je lichaam. De twee werken heel nauw samen – als je lichaam ontspant, doen je gedachten dat ook. Door te mediteren leer je naar je jezelf te kijken. Door de oefeningen leer je met aandacht te kijken naar wat voor jou op dat moment speelt. Na een paar weken mediteren, zie je sneller verbanden tussen wat je denkt, voelt en hoe je lichaam reageert. Op Youtube zijn heel veel filmpjes te vinden. Zo kun je thuis leren mediteren.

Stress verminderen met voeding

Er zijn natuurlijk ook voedingsmiddelen die je beter kunt laten staan als je veel stress ervaart. Onder stress grijp je snel naar ongezonde snacks. Voedingsdeskundigen waarschuwen al jaren dat veel suiker slecht is voor je gezondheid. Suiker zorgt vlak na consumptie voor een hogere mate van energie. Dit effect is alleen van korte duur. Suiker zorgt voor een schommeling in onze bloedsuikerspiegel. Na het eten van suiker stijgt je bloedsuikerspiegel om vervolgens met een hoog tempo te dalen. Na de opleving komt al snel een echte dip en wordt je overvallen door moeheid. En Minder suiker eten is de eerste stap op weg naar een helder hoofd.

Meer groente en fruit eten

Groente en fruit zijn de belangrijkste leveranciers van vitamine C. Vitamine C houdt je weerstand op orde waardoor je immuunsysteem minder snel wordt aangetast door de stress. Ook helpt vitamine C bij het omlaag brengen van het stresshormoon cortisol. Dit betekent dat je wel stress ervaart maar dat je lichaam sneller weer kan herstellen.

Zet jezelf op nummer 1

Hou op met 'moeten'. Het lijkt wel alsof iedereen zoveel van je verwacht. Bedenk dat je niet onmisbaar bent. Vaak zijn het niet de anderen waarvan je zoveel moet. Iedereen kan altijd bij jou terecht. Niks is te gek en je staat meteen voor anderen klaar. Je hoeft niet perfect te zijn. Pas je doelen aan, zodat ze haalbaar zijn. Je kunt pas voor anderen zorgen als je goed voor jezelf zorgt.