Nee zeggen zonder schuldgevoel

Durf jij weleens nee te zeggen? Hoe kan je makkelijker nee zeggen en grenzen aangeven zonder dat je je schuldig voelt. Kun jij nee zeggen tegen vrienden of familie? Als je nee tegen iemand zegt, krijg je vaak een schuldgevoel. Als jij jezelf niet op de 1e plaats zet, wie doet het dan wel voor je?

geen tijd voor jezelf

Geen tijd voor jezelf hebben

Herken je dat gevoel dat de dagen voorbij vliegen? Je hebt geen tijd voor jezelf. Je komt om in het werk, hebt vanavond een verjaardag, en zaterdag moet je oppassen, zondag moet je die vriendin helpen verhuizen want ze heeft niemand anders en dan belt ook die collega nog even of je asjeblieft een dag extra kan werken. Elk weekend is er wel een verjaardag of iemand die jou nodig heeft. Je rent als een kip zonder kop en er is niet eens tijd om na te denken wat je zou willen doen. En dan heb je ook nog je eigen verplichtingen en het huishouden. Je bent niet alleen geestelijk uitgeput, maar ook lichamelijk. En dit gaat zo langzaam dat als je doorhebt dat het niet meer goed met je gaat het eigenlijk al te laat is. 

Een dag heeft maar 24 uur en je wilt voor iedereen klaar staan: voor familie, vrienden, en collega’s. Maar er zitten gewoon te weinig uren in een dag. Altijd iedereen gelukkig maken is niet vol te houden. Je vergeet jezelf en uiteindelijk ben jij degene met een burn-out. Je krijgt het gevoel dat mensen over je heenlopen en dat je wordt ‘gebruikt’ als deurmat! Je zet jezelf op de tweede plek omdat je de behoeftes van een ander belangrijker vindt dan die van jou. De angst dat mensen je niet aardig vinden zorgt ervoor dat je geen nee durft te zeggen. Het bewaken van je grenzen is hierbij belangrijk. Maar wanneer je doorslaat in het klaar staan voor anderen, zet je jezelf aan de kant. Wanneer je jezelf altijd op de tweede plek zet, ontstaan er problemen. Grote kans dat jij over je eigen grenzen heen aan het gaan bent. 

Tijd voor jezelf maken

Maak 3 lijstjes. Op het eerste lijstje schrijf je dingen op die je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, het huishouden of een afspraak bij de kapper. Pas als deze dingen gedaan zijn kijk je naar het tweede lijstje. Op het tweede lijstje schrijf je dingen die je wilt doen. Wil je sporten, uit eten met vrienden, of een dagje naar de sauna? Alleen als je deze dingen gedaan hebt mag je kijken naar het derde lijstje. Op het derde lijstje schrijf je op wat andere willen dat jij doet. Denk aan oppassen, iemand helpen verhuizen, invallen voor een collega op werk.

Nee leren zeggen

Grote kans dat je nooit aan het derde lijstje toekomt. En dat is ook logisch. Het probleem is dus niet alleen op te lossen door het tijdelijk wat rustiger aan te doen. Je moet accepteren dat je vaker nee moet zeggen. Veel mensen zijn geneigd om zich schuldig te voelen als ze nee zeggen. Vaak zeg je JA omdat je anders een schuldgevoel krijgt. Het voelt alsof je iemand afwijst en dat geeft stress. Je wilt de ander niet teleurstellen. Als je weet waarom je geen nee durft te zeggen kan het probleem aanpakken. Als je iets niet wilt doen hoef je niemand te vertellen waarom je het niet wilt doen. Je mag altijd voor jezelf kiezen en je bent iemand anders geen verantwoording schuldig. Zijn iemand anders zijn wensen belangrijker zijn dan jouw wensen? Nee zeggen is lastig, maar wel heel belangrijk als je besloten hebt meer voor jezelf op te komen en je tijd en energie te stoppen in dingen die voor jou belangrijk zijn.